Kesto: 30 min

Itsenäinen tehtävä: Liikuttavaa!

Tehtävässä pysähdytään tarkastelemaan kehon ja mielen tilaa ennen ja jälkeen liikunnan. Oppilas liikkuu itsenäisesti 30 minuuttia itselleen mieluisalla tavalla ja reflektoi sen vaikutuksia omaan oloonsa. Lopuksi kehotetaan pohtimaan, millaisia kokonaisvaltaisia vaikutuksia liikunnalla on omalle hyvinvoinnille.


Tehtävä:

Kirjoita vapaasti kehon ja mielen tuntemuksiasi tässä hetkessä. Vaivaako jokin asia mieltäsi? Mikä olo kehossasi on? Millainen on vireystilasi?

Liiku itsellesi mieluisalla tavalla 30 minuuttia: kävele, hölkkää, ui, tanssi, pelaa jotakin urheilullista peliä yksin tai yhdessä toisten kanssa – liiku niin, että sykkeesi nousee.

Tarkastele oloasi liikkumisen jälkeen. Huomaatko positiivista muutosta suhteessa kirjaamiisi asioihin? Onko olosi muuttunut?

Pohdi lopuksi:

Millaisia erilaisia hyvinvointivaikutuksia ajattelet liikunnalla olevan juuri sinulle? Entä miten se voisi vaikuttaa uuden oppimiseen? Miten itse liikut mieluiten?

Tiesitkö että:

  • Liikunta vaikuttaa positiivisesti fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen terveyteen.
  • Liikunta voi auttaa esim. nukkumaan paremmin sekä parantamaan muistia ja ongelmanratkaisukykyä.
  • Liikunta voi auttaa hallitsemaan stressiä ja vähentämään ahdistuneisuutta.
  • Liikunta tukee hermoston kehitystä ja mahdollistaa uuden oppimisen.
  • 7–12-vuotiaiden tulisi liikkua vähintään 1½–2 tuntia päivässä ja 13–18-vuotiaiden vähintään 1–1½ tuntia päivässä. Lasten ja nuorten liikkumissuositukset voi kurkata UKK-instituutin sivuilta (ukkinstituutti.fi).