Kesto: 20 min

Meemi

Tehtävässä tutustutaan meemeihin ja niiden perusperiaatteisiin. Lopuksi oppilaat suunnittelevat omat oppimiseen tai lapsen oikeuksiin liittyvät meemit esimerkiksi verkosta löytyvän meemikoneen avulla tai askartelemalla.


Ikäryhmä
Teema
Tehtävätyyppi
Toteutustapa

Alustus:

Meemit ovat huumoria, mutta niissä on usein taustalla jokin vakavampi ajatus.

”Meemi” tulee kreikan sanaa mimeme, joka viittaa matkimiseen. Sen lanseerasi 1970-luvun puolivälissä evoluutiobiologi Richard Dawkins. Meemi toimii kuten geeni, se toisintaa.

Periaatteessa meemi voi olla missä tahansa muodossa, mutta tyypillisesti se on yhden tai muutaman kuvan muodostama visuaalinen esitys, johon on lisätty tekstiä. Kuvat ja teksti eivät yleensä liity suoraan toisiinsa, ja hauskuus syntyy kuvan ja siihen liitetyn tekstin yhdistelmästä.

Katsokaa yhdessä muutamia netistä löytyviä meemejä. Mitkä niistä ovat oppilaiden mielestä erityisen osuvia ja mikä tekee niistä onnistuneita?

Tehtävän toteutus:

Tee oma oppimiseen tai lapsen oikeuksiin liittyvä meemi jollain internetistä löytyvällä ilmaisella meemikoneella (esim. https://imgflip.com/memegenerator) tai muulla ohjelmalla tai paperille piirtämällä ja leikkaamalla ja liimaamalla. Esittele meemisi muulle ryhmälle. Keskustelkaa yhdessä meemeistä ja niiden esille nostamista viesteistä.

Voitte halutessanne tehdä meemeistä luokan seinälle näyttelyn tai postata ne someen koulun tai oppilaiden omilta tileiltä. Voitte halutessanne tägätä Lapsen oikeuksien Instagram-tilin @lapsenoikeudet.

Tausta-aineistona voi käyttää esim. Voima.fin Tarinankerronta on osa sotaa -artikkelia.